نداشتن بیمه شخص ثالث غیرقانونی بوده و مشمول جریمه خواهد شد که جریمه‌ها شامل جرایم نقدی و دیگر تبعات قانونی می‌شوند. بیمه شخص ثالث یکی از جنبه‌های حیاتی در مالکیت خودرو است که تاثیر عمیقی بر مسئولیت‌های قانونی و مالی رانندگان دارد. برای مثال مقصر تصادف در صورت نداشتن بیمه شخص ثالث باید کلیه خسارات مالی و جانی را جبران کند. در واقع درصورتی‌که بیمه شخص ثالث نداشته باشید علاوه‌بر جریمه نقدی، جریمه‌ها و مشکلات دیگری نیز سر راه شما قرار خواهد داشت. در این مقاله جریمه نداشتن بیمه شخص ثالث را از جنبه‌های مختلف بررسی خواهیم کرد. 

انتقال خودرو به پارکینگ؛ شناسایی خودرو بدون بیمه شخص ثالث توسط پلیس

درصورتی‌که خودرویی بیمه شخص ثالث نداشته باشد و توسط پلیس راهنمایی و رانندگی شناسایی شود، انتقال آن به پارکینگ قطعی است. در این حالت، علاوه‌بر پرداخت جریمه‌ها، صاحب خودرو باید روال اداری طولانی برای ترخیص خودرو از پارکینگ را نیز طی کند. توجه داشته باشید همراه نداشتن بیمه شخص ثالث با تمدید نبودن آن یا به‌طورکلی نداشتن بینه‌نامه کاملا متفاوت بوده و مشمول قوانین مختلفی نیز می‌شود.

طبق تبصره شماره 2 ماده 13 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، درصورتی‌که پلیس متوجه شود خودرو فاقد بیمه است و خودرو در حال انتقال توسط جرثقیل باشد، اگر مالک خودرو در محل حاضر شود و با ارائه مدارک هویتی و مالکیتی از مامور بخواهد خودرو را تحویل بگیرد، مامور راهنمایی‌ورانندگی باید درخواست را قبول کند. در این حالت، خودرو به پارکینگ منتقل نمی‌شود و فقط قبض جریمه برای مالک صادر خواهد شد. 

شناسایی خودرو بدون بیمه شخص ثالث و انتقال خودرو به پارکینگ

بررسی عواقب مالی تصادف در صورت نداشتن بیمه شخص ثالث

در صورت نداشتن بیمه شخص ثالث، عواقب مالی ناشی از تصادف به‌طور‌کامل بر عهده راننده مقصر خواهد بود. بیمه شخص ثالث یکی از بیمه‌های اجباری است که کلیه دارندگان وسایل نقلیه زمینی موظف به تهیه آن هستند. در صورت نداشتن این بیمه، در صورت وقوع تصادف، خود شخص مالک خودرو چه خسارت‌ها جانی باشند و چه مالی باشند موظف به پرداخت کامل خسارت‌های وارده است. توجه داشته باشید در صورت داشتن بیمه شخص ثالث نیز مهلت مراجعه به بیمه بعد از تصادف مهم خواهد بود و اگر از مدت زمان معین شده عبور کند، بیمه خسارت را پرداخت نخواهد کرد.

خسارت جانی؛ بررسی عواقب قانونی در صورت نداشتن بیمه شخص ثالث

درصورتی‌که راننده‌ای در یک تصادف دچار خسارت جانی شود و بیمه شخص ثالث نداشته باشد، عواقب جدی و قانونی را باید متحمل شود. نخستین و مهم‌ترین نتیجه، بر عهده گرفتن تمامی هزینه‌های مربوط به خسارت‌های جانی است. این شامل پرداخت دیه (ارزش مالی جبران خسارت جانی) به اشخاص زیان‌دیده یا وراث قربانیان فوت شده در تصادف می‌شود. در صورت پرداخت نکردن دیه، راننده مقصر ممکن است با عواقب قانونی از جمله حبس مواجه شود.

بیمه شخص ثالث برای پوشش خسارت‌های جانی در نظر گرفته شده است. به عنوان مثال، در مورد حادثه‌ای که تمام سرنشینان یک خودرو فوت کنند، دیه افراد بر اساس ظرفیت مجاز خودرو و شرایط دیگر محاسبه و از محل بیمه شخص ثالث پرداخت می‌شود. در صورت نداشتن بیمه شخص ثالث، راننده مقصر موظف به پرداخت کامل دیه خواهد بود. این موضوع اهمیت داشتن بیمه شخص ثالث را نشان می‌دهد؛ زیرا در صورت وقوع حادثه، بیمه شخص ثالث خسارت‌های جانی و بدنی را پوشش می‌دهد و از بار مالی سنگین روی فرد مقصر می‌کاهد.

خسارت جانی؛ بررسی عواقب قانونی در صورت نداشتن بیمه شخص ثالث

ممنوعیت خرید و فروش خودروهای بدون بیمه

داشتن بیمه شخص ثالث برای همه خودروها اجباری است و در صورت نداشتن آن، فروشنده و خریدار ممکن است با مشکلات حقوقی و جرایم مواجه شوند؛ بنابراین، بهتر است قبل از انجام معامله خودرو، بیمه شخص ثالث تهیه شده تا از مشکلات احتمالی جلوگیری شود. این امر نه تنها یک الزام قانونی است بلکه از لحاظ مسئولیت‌های مالی و جانی در صورت تصادفات نیز مهم خواهد بود. توجه داشته باشید اگر خودرو شما بیمه دارد، انتقال بیمه بدنه به مالک جدید امکان‌پذیر نبوده و آن را به خودرو جدید خود یا وابستگان درجه یک می‌توانید منتقل کنید.

نداشتن امکان خرید و فروش خودروهای بدون بیمه

جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث چگونه محاسبه می‌شود؟

در صورت تاخیر در تمدید یا خرید بیمه شخص ثالث، بیمه‌گزار موظف به پرداخت جریمه دیرکرد است. میزان جریمه روزانه نداشتن بیمه شخص ثالث برابر با حق بیمه سالانه کامل بدون تخفیف خودرو، تقسیم بر تعداد روزهای یک سال (۳۶۵ روز) محاسبه می‌شود. لازم به ذکر است که جریمه دیرکرد فقط برای یک سال محاسبه شده و در صورت تاخیر بیشتر از یک سال، به مبلغ جریمه اضافه نمی‌شود. 

همچنین، فروش خودرویی که فاقد بیمه شخص ثالث باشد، مجاز نیست. ازاین‌رو فروشنده هنگام فروش خودرو باید ماشین را با بیمه شخص ثالث بفروشد. ازآنجایی‌که بسیاری از افراد هنگام فروش خودرو نگران تخفیف‌های نداشتن تصادف می‌شوند، باید بگوییم انتقال سابقه بیمه به شخص دیگر نیز امکان‌پذیر است.

نحوه محاسبه جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث

بیمه شخص ثالث خودروهای صفر؛ بیمه‌اجباری و ضروری هنگام تحویل خودرو

در نهایت، نداشتن بیمه شخص ثالث ممکن است پیامدهای سنگینی از جمله مسئولیت کامل پرداخت خسارات در تصادفات و جرایم مالی سنگین در صورت تأخیر در تمدید یا خرید بیمه برای رانندگان به همراه داشته باشد. ازاین‌رو، تهیه بیمه شخص ثالث نه تنها یک الزام قانونی است، بلکه یک اقدام مهم برای حفاظت از حقوق شخصی و مالی در برابر حوادث غیرمترقبه محسوب می‌شود.

همچنین خودروهای صفری که از شرکت‌ها و کارخانه‌ها دریافت می‌کنید حتما باید بیمه شخص ثالث داشته باشند. اگر خودرو صفر را بدون بیمه تحویل دهند، هنگام خروج خودرو ممکن است تصادفی رخ دهد و دچار مشکل شوید. همچنین طبق قانون کلیه خودروهای صفری که از کارخانه خارج می‌شوند حتما باید بیمه شخص ثالث داشته باشند. 

اگر تجربه‌ای در زمینه تمدید با تاخیر بیمه شخص ثالث دارید یا با خودرو بدون بیمه تصادف کرده‌اید، تجربیات خود را با ما و کاربران در پایین همین صفحه به اشتراک بگذارید.