بیمه شخص ثالث یک بیمه اجباری است که مالکان همه خودرو‌ها در سراسر دنیا باید داشته باشند. طبق قانون بیمه مرکزی، شخص ثالث به کسی گفته می‌شود که خسارت جانی یا مالی را متحمل شده؛ شخص اول راننده مقصر است. شخص دوم شرکت بیمه‌گر او و شخص ثالث فرد خسارت دیده خواهد بود. این بیمه نه تنها حافظ مالک خودرو در برابر مسئولیت‌های مالی ناشی از تصادفات است، بلکه از طریق تخفیف‌های عدم خسارت نیز انگیزه‌ای برای رانندگی ایمن و پیش‌بینانه ایجاد خواهد کرد. در این مقاله به بررسی امکان انتقال بیمه شخص ثالث به فرد خریدار خودرو پس از خرید یا فروش ماشین می‌پردازیم.

انتقال بیمه شخص ثالث به فرد خریدار خودرو؛ بیمه‌نامه راننده محور

پس از خرید یا فروش خودرو، سابقه بیمه شخص ثالث ماشین به مالک جدید او انتقال پیدا می‌کند. بیمه شخص ثالث، برخلاف بیمه بدنه اجباری بوده و هر ماشین سنگین، نیمه سنگین و سبک باید همواره بیمه شخص ثالث داشته باشد. پیش از سال ۹۶، بیمه شخص ثالث، خودرو محور محسوب می‌شد؛ اما در همان سال طبق ماده‌ ۶ مصوبه شورای نگهبان این بیمه‌نامه، راننده محور است.

آیا سابقه بیمه شخص ثالث قابل انتقال است؟ پس از آنکه خودرو خود را می‌فروشید، طبق قانون بیمه مرکزی، امکان انتقال سابقه بیمه شخص ثالث آن به ماشین جدید خود را نخواهید داشت. تولیدکنندگان و واردکنندگان ماشین نیز موظف هستند که در پلن‌های خرید خودرو اقساطی یا نقدی صفر را در همان لحظه خرید توسط مشتری، بیمه کنند. هنگام انتقال سند خودرو به خریدار باید بیمه شخص ثالث نیز به این فرد منتقل شود.

 انتقال بیمه‌نامه ثالث پس از فروش خودرو به مالک جدید؛ مطابق با قانون بیمه مرکزی

امکان‌سنجی انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث

درصورتی‌که طی اعتبار یکساله بیمه شخص ثالث تصادفی نداشته باشید یا از این بیمه برای دریافت خسارات استفاده‌ای نکرده باشید، شرکت‌های بیمه‌ سالیانه تخفیف‌های عدم خسارت را در صورت تمدید در نظر می‌گیرند. در قانون بیمه شخص ثالث، این تخفیفات از سال دوم بیمه شخص ثالث با ۵٪ تخفیف آغاز می‌شوند. تخفیف بیمه به‌صورت سالانه ۵٪ افزایش پیدا می‌کند و در سال چهاردهم به‌حداکثر میزان ۷۰٪ خواهد رسید.

برای مثال اگر از طرح هایما اقساطی استفاده کرده باشید، به‌دلیل صفر بودن این خودرو بیمه شخص ثالث بدون تخفیف عدم تصادف، صادر می‌شود. درصورتی‌که در سال اول استفاده از آن از بیمه شخص ثالث خود استفاده نکنید، سال بعد با ۵٪ تخفیف بیمه‌نامه خود را تمدید خواهید کرد. امکان انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث برای یکی از موارد زیر امکان‌پذیر است:

  • به خودرو جدید مالک فعلی خودرو (درصورتی‌که ماشین جدید صفر نباشد.)
  • به خودرو افراد درجه یک خانواده مالک فعلی اعم از همسر، پدر، مادر و فرزندان
  • از خودرو فرسوده به خودرو جدید مالک که باید حتما کارکرده باشد.
  • از خودرو متعلق به یک شرکت حقوقی به خودرو دیگر همان شرکت با همان کاربری (مثلا سواری به سواری یا وانت به وانت)

اگر معامله خودرو صورت بگیرد، امکان انتقال تخفیف وجود نخواهد داشت؛ ازاین‌رو، حتما پیش از انجام معامله انتقال تخفیف را انجام دهید. هدف از طرح تخفیف بیمه شخص ثالث، تشویق به رانندگی ایمن است. در واقع رانندگان کم‌خطر از انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث هنگام تمدید بیمه‌نامه خود، بهره خواهند برد. توجه داشته باشید انتقال بیمه ثالث به شخص خریدار خودرو فقط مربوط به مدت زمان بیمه‌نامه است و تخفیف بیمه برای فروشنده خودرو محفوظ خواهد ماند.

انتقال تخفیف‌های بیمه ثالث به بستگان و ماشین جدید؛ قبل از فروش خودرو

شرایط انتقال بیمه شخص ثالث به ماشین جدید کارکرده

شرایط انتقال سابقه بیمه شخص ثالث به خودرو کارکرده جدید یا ماشین یکی از بستگان درجه یک، همانند انتقال بیمه به خریدار ماشین است. از جمله این شرایط می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • هر دو خودرو باید در یک دسته‌بندی کاربری قرار بگیرند؛ مثلا هردو سواری یا کامیون باشند.
  • انتقال قطعی سند مالکیت باید انجام شده باشد و معامله در قالب وکالت‌نامه و همچنین قول‌نامه نباشد.
  • انتقال تخفیف بیمه باید طی فرایندهای قانونی صدور سند قطعی جدید انجام شود.

اگر ماشین صفر خریداری کرده باشید، بیمه شخص ثالث برای آن  از لحظه عرضه در بازار صادر شده است. به این معنی که اگر خودرو چینی صفر از شرکت واردکننده یا شخص خریدید، صدور بیمه شخص ثالث روی قیمت خودرو چینی محاسبه خواهد شد و نباید جداگانه در شرکت دیگری برای آن بیمه صادر کنید.

نحوه انتقال بیمه شخص ثالث به خودرو صفر

امکان انتقال بیمه ثالث به خودرو صفر‌ کیلومتر وجود ندارد. در واقع هر خودرویی که از کارخانه خارج می‌شود باید بیمه شخص ثالث داشته باشد. برای مثال، اگر از طریق پلن فروش اقساطی جک، خودرو صفر خریده‌اید، طبق قوانین از بیمه شخص ثالث برخوردار است. تا زمان سررسید تمدید بیمه از سال دوم به بعد، امکان انتقال تخفیف به آن وجود نخواهد داشت.

عرضه خودرو صفر در بازار با بیمه ثالث؛ امکان‌ناپذیری انتقال بیمه به خودرو صفر

آیا می‌توان فقط بخشی از تخفیف بیمه شخص ثالث را منتقل کرد؟

بسیاری از افراد هنگام خرید و فروش خودرو به‌دنبال انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث خود هستند. به‌ همین‌ منظور سوال برای این افراد پیش می‌آید «آیا امکان انتقال پخش تخفیف بیمه شخص ثالث بین چند خودرو انکان‌پذیر است». انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث به بیمه‌نامه یا شخص دیگر باید به‌صورت کامل انجام شود؛ انتقال بخشی از آن امکان‌پذیر نخواهد بود و همه تخفیف را باطل می‌کند.

برای مثال فرض کنید ماشین صفر به‌صورت اقساطی از کرمان خودرو خریده‌اید و قصد انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث خود به بیمه‌نامه این ماشین را دارید. در ابتدا باید بدانید که در فاکتور نهایی خرید خودرو هزینه بیمه شخص ثالث به مبلغ لیست قیمت محصولات کرمان خودرو اقساطی افزوده می‌شود. البته برخی از شرکت‌‌ها نیز هزینه بیمه را از شما دریافت نخواهند کرد. برای انتقال تخفیف، ابتدا باید همه آن را به بیمه‌نامه یکی از بستگان درجه اول یا بیمه‌نامه دیگر خود منتقل کنید و پس از گذشت یکسال، او تخفیف بیمه را دوباره به شما منتقل کند.

انتقال بخشی از تخفیف بیمه؛ ابطال همه تخفیف‌های بیمه‌نامه

انتقال بیمه شخص ثالث و تخفیف‌های بیمه هنگام فروش خودرو

انتقال بیمه شخص ثالث به فرد خریدار خودرو پس از خرید یا فروش با رعایت قوانین و مقررات امکان‌پذیر است. انتقال سابقه بیمه شخص ثالث هنگام سند زدن خودرو، انجام خواهد شد. همچنین می‌توان تخفیف‌های بیمه شخص ثالث به شخص دیگر یا خودرو جدید منتقل کرد؛ این امکان به نفع رانندگان کم‌خطر و تشویق به رانندگی ایمن ایجاد شده است.

اگر تخفیف بیمه شخص ثالث خود را منتقل می‌کنید، حتماً باید شرایط مرتبط با انتقال را رعایت کرده و توجه کنید که انتقال بخشی از تخفیف بیمه شخص ثالث امکان‌پذیر نیست؛ باید انتقال تخفیف بیمه را به‌طورکامل انجام دهید. درصورتی‌که تجربه‌ای در زمینه انتقال بیمه شخص ثالث یا تخفیف‌های آن‌ها دارید با ما در پایین همین صفحه به اشتراک بگذارید.