پس از تصادف تا چند روز فرصت برای مراجعه به بیمه داریم؟ [شخص ثالث و بدنه]
حوادث رانندگی سالانه بهطورمیانگین میلیونها نفر را در سراسر جهان درگیر میکند، یکی از مهمترین و دغدغه برانگیزترین مسائل پس از رخداد، موضوع دریافت خسارت از شرکتهای بیمه است. بررسی دقیق مهلت مراجعه به بیمه بعد از تصادف نه تنها به شما کمک میکند تا از حقوق خود آگاه شوید، بلکه در روند جبران خسارتهای وارده تسریع بخشیده و استرسهای احتمالی ناشی از این رویدادها را کاهش میدهد. در این مقاله، به بررسی مراحل و زمانبندیهای ضروری مدارک لازم برای مراجعه به بیمه پس از تصادف خواهیم پرداخت.
مهلت مراجعه به بیمه شخص ثالث و بدنه بعد از وقوع تصادف
پس از وقوع تصادف، بیمهگذار برای اطلاعرسانی به شرکت بیمه و دریافت خسارت بیمه شخص ثالث یا بیمه بدنه، حداکثر تا ۵ روز کاری فرصت دارد. این مهلت بر اساس ماده ۱۵ قانون بیمه تعیین شده است و درصورتیکه بیمهگذار در این بازه زمانی اقدام نکند، ممکن است شرکت بیمه خسارت را قبول نکند، مگر در موارد استثنایی که بیمهگذار ثابت کند به دلیل شرایط خارج از کنترلش نتوانسته در مهلت تعیین شده اطلاعرسانی کند.
شرایط پرداخت خسارت بیمه به زیان دیده؛ بررسی نحوه جبران خسارت بیمه شخص ثالث و بدنه
خسارتهای مالی و جانی شرایط متفاوتی دارند. درصورتیکه خسارت جانی باشد، برای جبران خسارت توسط بیمه شخص ثالث باید منتظر رای دادگاه برای تعیین میزان دیه بمانید. برای استفاده همزمان از بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه، درصورتیکه خسارتهای خودرو زیاندیده بیش از مبلغ تعهد بیمه شخص ثالث باشد، از بیمه بدنه خودرو نیز میتوانید استفاده کنید.
بیمه بدنه معمولاً کلیه خسارتهای وارده به خودرو را پوشش نمیدهد و بخشی از خسارت بهعنوان فرانشیز بر عهده بیمهگزار خواهد بود. توجه داشته باشید در صورت نداشتن بیمه شخص ثالث در زمان وقوع تصادف، اگر مقصر بیمه نداشته باشد باید کلیه خسارت را پرداخت کند و بیمه هیچگونه تعهدی نخواهد داشت.
مدت زمان پرداخت خسارت بیمه شخص ثالث و بدنه
درصورتیکه طی مهلت مراجعه به بیمه بعد از تصادف مدارک خود را به شرکت بیمه ارائه داده باشید، براساس قانون بیمه شخص ثالث، پرداخت خسارت باید ظرف ۱۵ تا ۲۰ روز انجام شود. درصورتیکه بیمهگر با وجود تکمیل مدارک توسط بیمهگزار در پرداخت خسارت تاخیر داشته باشد به پرداخت جریمهای معادل نیم در هزار برای هر روز تاخیر محکوم میشوند. توجه داشته باشید هر بار که از بیمه شخص ثالث خود استفاده میکنید، در سابقه بیمه شخص ثالث شما ثبت خواهد شد و تخفیفهای بیمه شما از آن لحظه صفر میشوند.
مراحل دریافت خسارت بیمه بدنه و شخص ثالث
فرآیند دریافت خسارت علاوهبر ارائه مدارک در مهلت مراجعه به بیمه بعد از تصادف به شدت خسارت و آسیبهای جانی حادثه بستگی دارد. در هر حالت، گام نخست همیشه تشکیل دادن پرونده خسارت و اعلام آن به مرکز مربوطه در شرکت بیمه است. کارشناس بیمه با دقت خسارت را برآورد میکند و پس از تکمیل پرونده، پرداخت خسارت صورت میگیرد.
گاهی اوقات، طرفین تصادف در مورد میزان خسارت شخص ثالث به توافق نمیرسند. در چنین مواردی، برای ارزیابی دقیق خسارت وارده به خودرو و تعیین میزان آن، لازم است پس از دریافت کروکی غیرسازشی به شورای حل اختلاف مربوط به محل سکونت فرد مقصر مراجعه شود و نظر این نهاد قانونی را به شرکت بیمه ارائه دهند. درصورتیکه هیچ اختلاف نظری در تعیین مقصر و میزان خسارت وجود نداشته باشد، معمولا خسارتهایی که مبلغ آنها کمتر از ۲۰ میلیون تومان است بدون نیاز به کروکی قابل دریافت از بیمه شخص ثالث هستند.
مدارک لازم برای تشکیل پرونده خسارت مالی شخص ثالث
برای تشکیل پرونده خسارت مالی در بیمه شخص ثالث، مدارک لازم بسته به مقدار خسارت وارده و توافق طرفین دخیل در تصادف متغیر است. در شرایطی که خودرو با یک جسم ثابت تصادف کرده باشد، نوع مدارک موردنیاز برای ادعای خسارت از بیمه نیز متفاوت خواهد بود. مدارک ضروری برای ادعای خسارت بیمه شخص ثالث بدون نیاز به کروکی عموماً شامل موارد زیر است:
- اصل و کپی مدارک شناسایی طرفین درگیر در تصادف، از جمله گواهینامه و کارت ملی
- اصل و کپی کارت مشخصات خودروهای درگیر در حادثه
- اصل و کپی بیمهنامه شخص ثالث مربوط به خودروهای طرفین
همچنین، برای ادعای خسارت بیمه شخص ثالث در مواقعی که نیازی به ارائه کروکی نیست، لازم است با مراکز مرتبط ارتباط برقرار شود تا اطلاعات دقیقتری در مورد مدارک موردنیاز به دست آید. این امر مهم است زیرا احتمال دارد شرکتهای بیمه متفاوت، مدارک متنوعی را برای ادعای خسارت درخواست کنند.
مدارک لازم برای دریافت خسارت مالی از بیمه بدنه
برای دریافت هزینههای خسارت از شرکت بیمه بدنه خودرو خود باید همه مدارک موردنیاز را طی مهلت مراجعه به بیمه بدنه بعد از تصادف آماده کرده و در اختیار شرکت بیمه قرار دهید. ازاینرو، تهیه و تدارک دقیق مدارک مورد نیاز برای ادعای خسارت نزد شرکت بیمه ضروری است. برخی از مدارک ضروری عبارتاند از:
- اصل و کپی بیمهنامه بدنه و الحاقیههای خودرو
- اصل و کپی بیمهنامه شخص ثالث
- اصل و کپی گواهینامه فرد مسئول حادثه
- اصل و کپی کارت و سند خودرو که مالکیت آن را نشان میدهد
- اصل و کپی کارت ملی راننده یا فرد بیمهشده
- گزارشهای مربوطه از نیروی انتظامی
توجه داشته باشید که مدارک موردنیاز برای هر نوع خسارت، بسته به شرایط وقوع حادثه، ممکن است متفاوت باشد؛ با این حال، اکثر مدارک درخواستی معمولاً مشابه هستند. بهعنوان مثال، مدارک لازم برای انتقال بیمه بدنه نیز با بسیاری از مدارک اصلی نام برده یکسان است.
دریافت بیمهنامه از شرکتهای بیمه معتبر
در پایان، با درک دقیق مراحل دریافت خسارت بیمه شخص ثالث و بدنه و اطلاع از مهلت مراجعه به بیمه بعد از تصادف و مدارک مورد نیاز برای این فرآیند، میتوان در صورت وقوع تصادف در کمترین زمان ممکن اقدام به دریافت خسارت کرد.
البته توجه داشته باشید برای دریافت بخش بسیاری از خسارت یا کلیه آن باید بیمهنامه شما حتما از شرکتهای معتبر صادر شده باشد. در این صورت خیال شما بابت دریافت همه خسارت آسوده خواهد بود. اگر تجربهای در زمینه دریافت خسارت دارید با ما و سایر کاربران در پایین همین مقاله به اشتراک بگذارید.
پرسش و پاسخ
نظرات و سوالات خود را با ما در میان بگذارید