پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو به عهده کیست و چگونه محاسبه می شود؟
پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو برای همه خودروها الزامی است و فقط برای قشر خاصی در نظر گرفته نمیشود. این نوع مالیات در هنگام معامله ماشین پرداخت خواهد شد. شاید سوال بپرسید که در هنگام انتقال مالکیت خودرو، پرداخت این مالیات بر عهده خریدار است یا مالک؟ در این مقاله به بررسی پاسخ این سوال و نحوه محاسبه مالیات نقل و انتقال خودرو میپردازیم. فقط چند دقیقه از وقتتان را به مطالعه این مطلب کاربردی برای آشنایی با مالیات نقل و انتقال خودرو تعویض پلاک و هزینه این کار اختصاص دهید.
مالیات نقل و انتقال خودرو؛ هزینهای بر عهده مالک ماشین
مالیات نقل و انتقال خودرو یکی از قوانینی است که دولت برای معامله ماشین در نظر میگیرد. این نوع مالیات در اصل برای جبران کسری بودجه دولت است. مالیات نقل و انتقال خودرو برخلاف تصور بسیاری از افراد فقط برای ماشینهای خارجی نیست؛ بلکه همه مالکین خودرو باید در هنگام معامله ماشین برای پرداخت مالیات اقدام کنند. باتوجهبه استفاده از برگ سبز بهجای سند خودرو، بسیاری از افراد فرایند معامله اتومبیل را از طریق دفتر اسناد رسمی انجام نمیدهند؛ این کار باعث پرداخت نکردن مالیات خواهد شد. ازاینرو با برقراری قانون مالیات نقل و انتقال خودرو، این کار به اقدامی ضروری در هنگام خرید و فروش خودرو تبدیل شد.
علاوهبر پرداخت مالیات، بیمه کردن ماشین نیز از اقدامهای ضروری است که باید در زمان انتقال مالکیت خودرو انجام شود. البته باید بدانید که انتقال سابقه بیمه به شخص دیگر در هنگام معامله اتومبیل امکانپذیر نیست. خریدار ماشین باید بعد از تعویض پلاک برای خرید بیمه شخص ثالث و بدنه اقدام کند.
پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو در ابتدای معامله ماشین انجام میشود
در سالهای گذشته، پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو در دفترخانهها و بعد از تعویض پلاک انجام میشود. در مبلغ ثبتی که پرداخت میشد، ۶۰% مربوط به مالیات بود که خود دفتردار آن را پرداخت میکرد. ۴۰% دیگر برای حق ثبت و ۱۰% حق دفتردار محاسبه میشد. در حال حاضر مالیات نقل و انتقال ماشین در ابتدای معامله خودرو انجام میشود. با استفاده از این قانون، دیگر فردی نسبت به پرداخت نکردن مالیات معامله خودرو بیتوجهی نخواهد کرد. افرادی که قبلا مالیات نقل و انتقال را پرداخت نکردهاند، در گروه بدهکاران مالیاتی ثبت میشوند و امکان خروج از کشور را ندارند.
علاوهبر پرداخت مالیات و بیمه کردن ماشین بعد از معامله خودرو، باید برای انتقال بیمه بدنه نیز اقدام کنید. این کار برای جلوگیری از کاهش هزینه ناشی از خسارتهای احتمالی در هنگام سوانح رانندگی انجام میشود. پرداخت هزینه انتقال بیمه بدنه بر عهده خریدار خودرو خواهد بود.
مالیات نقل و انتقال خودرو چگونه انجام میشود؟
پرداخت مالیات نقل و انتقال ماشین از طریق سایت پرداخت مالیات انجام میشود. برای این کار باید ابتدا به سایت تعویض پلاک یا پرداخت مالیات مراجعه و زمانی برای تعویض پلاک رزرو کنید. در گذشته فروشنده بعد از مراجعه به سایت http://my.tax.gov.ir و دریافت رسید پرداخت، به سایت تعویض پلاک برای دریافت نوبت مراجعه میکرد. در حال حاضر فقط کافی است به سایت پرداخت مالیات مراجعه کنید تا امکان رزرو وقت تعویض پلاک فراهم شود.
مراحل پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو در سایت مالیات؛ روشی اینترنتی و ساده
برای پرداخت مالیات مربوط به معامله ماشین نیازی به مراجعه حضوری به دفاتر اسناد رسمی نیست. برای این کار فقط کافی است به سایت جامع سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه کنید. برای انجام ساده و بدون چالش پرداخت مالیات خرید و فروش خودرو طبق مراحل زیر عمل کنید.
- وارد سامانه مالیات بر نقل و انتقال خودرو شوید.
- در سایت سه گزینه به شما نمایش داده میشود که باید گزینه «مودی مالیاتی» را انتخاب کنید.
- صفحهای برای وارد کردن اطلاعات کاربری باز میشود؛ برای پرداخت مالیات وارد حساب کاربری خود شوید.
درصورتیکه از قبل حساب کاربری در سامانه مالیات بر نقل و انتقال خودرو ندارید، ابتدا لازم است در این سایت ثبتنام کنید. برای ثبتنام در این سایت لازم است ابتدا اطلاعات هویتی مثل کد ملی، شماره همراه، تاریخ تولد را وارد کنید. توجه داشته باشید که شماره تلفنی که میزنید باید با کد ملی شما ثبت شده باشد. بعد از وارد کردن شماره تلفن، کد احراز هویت برای شما ارسال خواهد شد. با وارد کردن این کد وارد سامانه میشوید.
نحوه محاسبه مالیات نقل و انتقال خودرو؛ این مبلغ برای همه یکسان نیست
نرخ مالیات خرید و فروش خودرو بستگی به نوع ماشین، مدل و خارجی یا ایرانی بودن اتومبیل دارد؛ بنابراین بدیهی است که مالیات پرداختی در معامله خودرو برای همه یکسان نخواهد بود. خودروهای صفر باید مالیات بیشتری پرداخت کنند. البته این مالیات در هنگام خرید ماشین از کارخانه پرداخت نمیشود. بلکه مالیات نقل و انتقال خودرو صفر بعد در مرحلهای که قصد فروش به فرد دیگری را داشته باشید، پرداخت خواهد شد.
مالیات خرید و فروش خودرو خارجی؛ عاملی بر افزایش سرسامآور این ماشینها
مالیات نقل و انتقال ماشینهای خارجی باعث شکایت افرادی شده است که در این حوزه مشغول به کار هستند. در ابتدا مالیات این نوع ماشینها برابر با ۱% بود که بعد به ۲% رسید. مالکین خودروهای خارجی باید حتی تا ۱۰۰% مبلغ را در گمرک برای ترخیص بپردازند. علاوهبر این مبلغ، پرداخت ۲ درصدی مالیات نیز باید پرداخت شود. این موضوع یکی از دلایل افزایش سرسامآور هزینه خرید ماشینهای خارجی به شمار میرود.
نکات مهم برای مالیات نقل و انتقال خودرو تعویض پلاک چیست؟
طبق مصوبه جدید از تاریخ ۷ فروردین ۱۴۰۲ دیگر نیازی به مراجعه به دو درگاه پرداخت مالیات و تعویض پلاک نیست. خریدار با مراجعه به سامانه پرداخت امور مالیاتی میتواند برای پرداخت هزینه مالیات نقل و انتقال خودرو و رزرو وقت برای تعویض پلاک اقدام کند. در هنگام تعویض پلاک باید رسید پرداخت مالیات را نیز تحویل بدهند.
افرادی که در سالهای گذشته برای پرداخت هزینه مالیات نقل و انتقال خودرو اقدام نکردهاند، بهعنوان بدهکار مالیاتی شناخته میشوند. این افراد امکان شرکت در برخی از فعالیتها و خروج از کشور را ندارند. در حال حاضر پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو جهت تعویض پلاک بر عهده فروشنده است.
پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو؛ یکی از مراحل ضروری برای معامله ماشین
خریدار و فروشنده ماشینهای خارجی و ایرانی همواره سوالهایی در زمان معامله اتومبیل دارند. یکی از مهمترین سوالهایی که در ذهن خریدار و فروشنده ماشین ایجاد میشود، این است که پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو بر عهده کیست؟ این مالیات چگونه محاسبه میشود و چه روشهایی برای پرداخت این هزینه وجود دارد. در این مقاله با توضیح مراحل مربوط به محاسبه و پرداخت هزینه مالیات نقل و انتقال خودرو به این سوالها پاسخ دادیم.
پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو بر عهده فروشنده خواهد بود و با مراجعه به سایت امور مالیاتی کشور انجامپذیر است. افرادی که برای پرداخت مالیات معامله خودرو بیتوجه باشند، مشمول جریمههایی ازجمله ممنوعالخروجی از کشور هستند. با ارائه رسید پرداخت مالیات، امکان تعویض پلاک وجود دارد. اگر ابهامی در فرایند پرداخت مالیات خرید و فروش ماشین دارید، در قسمت کامنتها از ما بپرسید تا در سریعترین زمان ممکن پاسخگویتان باشیم.
پرسش و پاسخ
نظرات و سوالات خود را با ما در میان بگذارید