مقایسه خودروهای ایرانی | بررسی شرکت های خودروسازی ایران
خودروهای ایرانی دوران پر فراز و نشیبی را طی کرده اند. از مونتاژ قطعات آمریکایی و همکاری با شرکت های ژاپنی و فرانسوی آغاز به کار کرده اند. امروزه با وجود تحریم ها به طور مستقل با کاستی های زیاد و به کار گیری قطعات ایرانی و چینی همچنان توسط دو شرکت ملی ایران خودرو و سایپا تولید می شوند. این دو رقیب در ایران نسبت به یکدیگر مزایا و معایبی دارند. در زیر خودرو های تولید شده توسط دو شرکت ایران خودرو و سمند را با یکدیگر مقایسه می کنیم .
مقایسه خودروهای ایران خودرو
شرکت ایران خودرو، مورد اعتماد ایرانی ها است. خودروهای تولید شده این شرکت شکیل ، جا دار، مقاوم می باشند و البته قیمت بالاتری از رقیب خود یعنی سایپا دارند.
بیایید ابتدا در مورد خودرو سمند صحبت کنیم. که بر روی پلت فرم پژو 405 ساخته شده است. که در اصل از اواخر دهه شصت ساخته شده است. این خودرو به مرور تکامل پیدا کرده است و جایگاه امروزی خود را حفظ کرده است.
ضمناً سمند هنوز با گذشت چند سال از تولید همچنان پر متقاضی است. نوع پیشرفته تر و مدرن تر آن خودرو دنا است، که بر روی همان پایه فنی ساخته و تولید می شود. علاوه بر این، این تولید کننده خودرو رانا را با تغییراتی در خودرو 206 نیز در خط تولید خود قرار داده است. خودرو ایرانی تارا نیز بی شباهت به خودرو رانا نیست.
واقعیت این است که تارا یک تنوع در موضوع خودرو های ارزان قیمت پژو 301 و سیتروئن سی الیزه است. تولید آن از اوایل دهه نود آغاز شد و تا به امروز ادامه دارد. اما ازنظر فنی، تارا چیز خاصی نیست. دیفرانسیل جلو، مک فرسون جلو، پرتو عقب، 1.6 لیتری 113 اسب بخار، دنده غیر اتوماتیک از ویژگی های این خودرو است که در یک جدول اگر ویژگی های فنی دیگر خودرو های ایران خودرو رو مرور کنیم،تفاوت زیادی بین آنها وجود ندارد.
بررسی خودروهای سایپا
دومین خودروساز برجسته ایران نیز همانند آیان خودرو ارتباط نزدیکی با فرانسه دارد. سایپا در سال 1965 برای مونتاژ سیتروئن ها تحت لیسانس راه اندازی شد. اگرچه رنو، نیسان، اوپل و بسیاری دیگر از جمله حتی کادیلاک در دهه های بعد در آنجا تولید شدند. اکنون طیف محصولات این شرکت شامل خودروهای کوچک چینی برلیانس و همچنین چندین مدل مستقل است.
پر حاشیه ترین ، ارزانترین خودرو ای آنی توسط برند سایپا تولید می شود ، این خود و پراید است که ابتدا با حمایت خودروسازان کره ای تحت عنوان خودرو درون شهری تولید شد ، با آغاز تحریم ها خودروسازان سایپا به طور مستقل این خودرو را تولید کردند. پراید با تمام حواشی که دارد به دلیل قیمت پایین توسط اقشار کم در آمد بسیار استقبال می شود.
جدیدترین آنها خودرو های شاهین و آریا هستند که بر روی پلت فرم اصلاح شده B ساخته شده اند که توسط تویوتا استفاده می شد. بنابراین نزدیکترین خودرو نزدیک به این مدل از خودرو ایرانیها تویوتا یاریس است، اگرچه هیچ شباهتی آشکار چه در طراحی و چه در طراحی داخلی وجود ندارد ولی ایده یا چهارچوب اولیه یکی است.
مدل دیگری که سایپا در چند سال اخیر روانه بازار کرده است، سايپا ساينا ساب کامپکت نام دارد ، که اساساً محصول بازسازی عميق مدل تیبا (ساخته شده بر روی “ترولی” قدیمی کیا پراید) البته با تغییرات زیادی است. موتوراین خودرو به هر حال، در سایپا نیز تحت مجوز کره ای ساخته شده است، ساینا دارای موتور قدیمی 1.5 لیتری با ظرفیت 88 اسب بخار است. یعنی چیزی شبیه لادا گرانتا داریم، فقط ساخت ایران است.
مقایسه خودروهای دو شرکت سایپا و ایران خودرو
سایپا و ایران خودرو به دلیل تحریم های وارد شده در کشور روزهای خوبی را سپری نمی کنند. ایران خودرو همچنان با تعصب بر روی خودروهای قدیمی پژو و اندک تغییری در بدنه و کابین ماشین خودروها را با نام های مختلف روانه بازار می کند، از طرفی سایپا که بیشتر با کره ای ها همکاری کرده است ،همچنان پایه تولیدات خود را پراید قرار داده است. با اندکی تغییر در بدنه و حجیم کردن آن را به نامهای ساینا، تیبا، کوییک و … روانه بازار کرده است. در صورتی که از لحاظ فنی نمی توان تفاوت زیادی بین این خودروها قایل شد .
جایگاه خودروسازی در ایران
صنعت خودروسازی ایران با قدمت بیش از 50 ساله خود، تا کنون شاهد فراز و نشیبهای بسیاری بوده است. صنعت خودروسازی به دلیل ارتباط گسترده با زنجیرهی بالادستی و پاییندستی خود داشته است. و همینطور جایگاه ارزشمندی که در شبکه تولید صنعتی و خدمات پس از فروش دارد. از اهمیت بسیاری برخوردار بوده است. از شاخص های توسعه یافتگی محسوب میشود. همچنین نیز باید گفت که صنعت خودروسازی در ایران با داشتن سهم ۱۸درصدی از ارزش افزوده کل صنعت و سهم حدود ۳.۵ درصدی در تولید ناخالص داخلی، نقش پر رنگ خود را در اقتصاد ملی نیز ایفا میکند.
زنجیره تامین صنعت خودرو در ایران
درواقع باید گفت، صنعت خودروسازی در کشورمان، جایگاه بسیار پررنگی در شبکه تولید داشته و سهم قابل توجهی در اقتصاد ملی را از آن خود کرده است. همچنین زنجیره تامین صنعت خودرو یکی از پیچیده ترین زنجیره های تامین به شمار میرود. نقش به سزایی در اشتغالزایی، رشد و رونق ارتباطات، تجارت و بوجود آمدن همکاری بین سازمان ها دارد.
سرمایه گذاری در صنعت خودرو سازی ایران
درحالحاضر صنعت کشور با وجود سهم اشتغالزایی و درآمدزایی خود، پس از صنعت نفت و بانکداری در جایگاه سوم ایستاده است. از دلایل اشتغالزایی و ایجاد ارزش افزوده بالای صنعت خودروسازی این است که در فرآیند ساخت خودرو، 3 عامل کلیدی طراحی، مدیریت و اقتصاد دست به دست هم میدهند و همچنین تکنولوژی و رشتههای صنعتی بسیاری از جمله پلاستیک، فلزی، شیمیایی، عایق، پارچه، شیشه، متالوژی، الکترومکانیک، برق و… درگیر میشوند. این عوامل صنعت خودروسازی را به لحاظ ضریب همبستگی پسین در رتبه دوم قرار میدهد.
مقایسه آمار تولید و فروش ایران خودرو و سایپا
مقایسه و بررسی آمار تولید و فروش ایرانخودرو و سایپا نشان میدهد که از ابتدای سال جاری تا پایان آبان ماه بالغ بر ۵۸۲ هزار دستگاه خودرو تولید شده است. که ۲۹ هزار و ۶۰۵ دستگاه آن تجاری نشده و در آمار خودروهای احتمالا ناقص ثبت شده است. که از این تعداد بالغ بر ۱۳ هزار دستگاه متعلق به ایرانخودرو، بیش از ۱۶ هزار دستگاه متعلق به سایپا و ۲۵۰ دستگاه سهم پارسخودرو است.
مقایسه تولیدات ایران خودرو و سایپا در بهار 1401
تولید ۲۲۶ هزار و ۴۲۸ دستگاه خودرو توسط سه خودروساز بزرگ کشور یعنی ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو از ابتدای امسال تا پایان خردادماه است. این میزان تولید در مقایسه با آمار مدت مشابه سال قبل (تولید ۲۰۳ هزار و ۵۲۹ دستگاه خودرو) رشد ۱۱.۲ درصدی نشان میدهد.
افت ۷.۸ تولیدات سایپا:
در این مدت گروه سایپا موفق به تولید ۷۵ هزار و ۳۰۴ دستگاه خودرو شد. که شامل ۵۹ هزار و ۹۲۰ دستگاه خودرو از خانواده ایکس ۲۰۰ و ۶هزار و ۲۰۱ دستگاه شاهین و ۹هزار دستگاه سایپا ۱۵۱ (وانت پراید) بود. بنابراین این میزان تولید از سوی سایپا در مقایسه با مدت مشابه سال کاهش ۷.۷۹ درصدی نشان میدهد.
رشد ۱۰.۶ درصدی تولیدات پارسخودرو:
بر اساس این گزارش، از ابتدای امسال تا پایان خردادماه همچنین پارسخودروییها موفق به تولید ۲۷ هزار و ۲۳۷ دستگاه خودرو شامل ۱۴هزار و ۳۵۸ دستگاه در گروه کوئیک (کیو ۲۰۰)، ۱۹۴ دستگاه کوئیک اس، ۱۱هزار و ۹۵۷ دستگاه کوئیک معمولی دندهای، ۴۲۷ دستگاه کوئیک اتومات پلاس و ۳۰۱ دستگاه در گروه ساینا شدند. همچنین تعداد خودروهای ناقص کف پارکینگها در پایان بهار پارسال ۱۴۳ هزار دستگاه بود. اما با کاهش ۷۰ درصدی امروز به کمتر از سال ۴۲ هزار دستگاه رسیده است.
کلام پایانی
مقایسه خودروهای ایرانی میان خودروهای ایران خودرو و سایپا را می توان در قیمت آنها دانست. در صورتی که از لحاظ کیفیت تفاوت سر انگشتی این خودروها با هم دارند. خودروهای تولید شده توسط برند سایپا با امکانات کمتر قیمت پایین تری از شرکت ایران خودرو دارند.
پرسش و پاسخ
نظرات و سوالات خود را با ما در میان بگذارید