در حالت کلی بیش از یک روش برای یافتن زمان تعویض روغن وجود دارد که در ادامه به صورت ساده ارائه شده اند.

روغن سنتتیک در موتور خودرو شما کار بسیار چالش برانگیزی را بر عهده دارد، زیرا بلافاصله پس از روشن کردن موتور، روغن از کف ظرف موتور به سمت چرخ دنده ی سوپاپ در قسمت بالا حرکت می کند. بنابراین، روغن دائماً در موتور خودرو حرکت می کند و منجر به خنک شدن موتور می شود. علاوه بر آن، روغن از همه ی بخش های درون موتور شما محافظت می کند، برای نمونه: یاتاقان ها، پیستون ها، دیواره سیلندرها، و دیگر اجزاء متحرک یا بخش هایی که با آن اجزاء تماس دارند.

روغن موتور پس از خنک کردن اولیه نیز، بدون آنکه تحت تأثیر دمای بالای روغن یا شدت کارکرد موتور قرار گیرد، به محافظت از موتور و اجزاء آن ادامه می ‌دهد. این روند ممکن است تا چند ماه از طریق سفرهای پرشمار، مسافت های یکنواخت و (در برخی موارد) پیست‌های مسابقه‌ ای یا جاده های پرپیچ و خم برون شهری ادامه یابد. بعلاوه، سرمای شدید زمستان و گرمای طاقت فرسای تابستان مناطق جنوبی، اهمیت تعویض به موقع روغن موتور را چند برابر کرده است. افزون بر آن، روغن از زنگ زدگی، نفوذ آلاینده ها و ایجاد رسوب جلوگیری می کند.

بنابر آن چه گفته شد، واضح است که روغن خودرو وظایف بسیار مهمی را بر عهده دارد. در نتیجه باید بدانیم که بهترین زمان برای تعویض آن چه موقع است؟ پاسخ به این پرسش به شرایط متفاوتی بستگی دارد، بنابراین در مقاله ی حاضر به بررسی مناسب ترین زمان برای تعویض روغن موتور پرداخته ایم.

آیا استفاده از روغن موتور تفاوتی ایجاد می کند؟

روغن موتور‌های امروزی با استفاده از مهندسی پیشرفته، باعث ایجاد ترکیبات نفتی پالایشی و ساختار های پیچیده ای شده اند که آنها را قادر می‌ سازد تا خواص محافظتی خود را در تمام آن ماه‌ها، مایل‌ ها و شرایط نامساعد حفظ کنند. برخی از این روغن ها برای استفاده در شرایط معمول با مدت زمان مشخص مناسب هستند، اما برخی دیگر برای استفاده در شرایط دشوار و طولانی مدت بهتر هستند. توجه داشته باشید که روغن موتورهای امروزی که بالاترین کارایی و ماندگاری را دارند، ساختاری سنتتیک دارند، بدین معنی که آنها معمولاً با استفاده از مواد نفتی اصلاح شده به صورت شیمیایی (و برخی مواد دیگر) مهندسی و تولید می شوند.

علاوه بر آن، روغن سنتتیک در هنگام استارت زدن عملکرد بهتری دارد و قادر است در دمای ۴۰- درجه فارنهایت نیز جریان داشته باشد. بعلاوه، این روغن ها در دمای بسیار بالا بدون اکسید شدن، ضخیم شدن یا سیاه شدن مقاومت لازم را دارند. با توجه به اینکه خودروسازان به طور فزاینده ای از روغن های رقیق تر و با ویسکوزیته(ضخامت) بسیار کم برای کاهش اصطکاک و بهینه سازی مصرف سوخت استفاده می کنند، می توان مواد مصنوعی با ویسکوزیته بسیار کمتر تولید کرد و در عین حال خواص محافظتی و روان کنندگی آنها را حفظ نمود. روغن های مصنوعی معمولاً دو تا سه برابر گران ‌تر از روغن ‌های معمولی هستند، اما شفاف تر و مقاوم‌ تر هستند، در دمای بالا خواص شیمیایی و مکانیکی بهتری دارند، و در بازه زمانی طولانی نیز تغییرات کمتری خواهند داشت.

بازه ی زمانی مناسب برای تعویض روغن سنتتیک

اطلاعات غیرقابل استنادی در رابطه با زمان تعویض روغن سنتتیک وجود دارد. ممکن است خودروی شما تاکنون از مواد مصنوعی استفاده کرده باشد که در این صورت، دفترچه راهنمای خودرو شما بهترین مکان برای یافتن اطلاعات در خصوص بازه ی زمانی مناسب است. با این وجود، بازه های تعویض روغن که توسط تولیدکنندگان ارائه شده بسیار متفاوت است. برای نمونه، برخی از محققین، بازه ی تعویض روغن را بسته به نوع آن بین 5000 تا 25000 مشخص کرده است (که تقریباً همیشه شامل تعویض فیلتر روغن نیز می شود).

بازه ی تعویض روغن بیشتر وسایل نقلیه مدرن در محدوده بالاتریست. اگرچه محدوده ی خوبی برای استفاده به نظر می رسد اما با این حال، هرگز نمی توانید با استفاده از چنین اطلاعاتی، بازه ی تعویض روغن خودروی خودتان را تعیین کنید. تولیدکنندگان روغن موتور همچنین برای وسایل نقلیه ای که در شرایط جوّی نامساعد یا جاده های پر از گرد و غبار، تردد می کنند، بازه های تعویض بخصوصی را ارائه کرده اند. بسیاری از وسایل نقلیه جدیدتر دارای سیستم های نظارت بر کیفیت روغن هستند که شرایط رانندگی، طول سفر، دمای موتور و سایر پارامترهای موتور را دائماً ارزیابی می کند. این سیستم‌ ها با استفاده از الگوریتم های بخصوصی، ‌زمان تعویض روغن را محاسبه می‌ کنند و به شما هشدار می ‌دهند.

اگر وسیله نقلیه شما قدیمی ‌تر است، می توانید از روغنی «با دوام بالا» که حاصل فرآورده های مصنوعی است را مورد استفاده قرار دهید. این روغن ها حاوی ترکیبات متفاوتی هستند که معمولاً برای موتورهای دارای فرسودگی، پارگی و کارکرد بالا مناسب ‌تر می باشند. در آخر، به یاد داشته باشید که هیچ قانون سختگیرانه ای در خصوص بازه ی دقیق تعویض روغن وجود ندارد، اما نکته ی حائز اهمیت آن است که برای عملکرد مناسبتر خودرویتان و افزایش دوام موتور، بهتر است از همان ماده مصنوعی با ویسکوزیته SAE یکسان (SAE برگرفته از سازمان بین المللی مهندسی SAE می باشد) استفاده شود که کارخانه در ابتدا ماشین شما را با آن پر کرد تا بر اساس آن، بازه ی زمانی تعویض روغن را به درستی محاسبه کنید.