خودروهای اتوماتیک در راستای ارائه خدمات بهتر به افراد و مصرف سوخت کمتر به عنوان بهترین اختراعی است که بشر در صنعت خودرو انجام داده است. مسلما خودروهای با گیربکس اتوماتیک دارای تفاوت های بسیاری با خودروهای دستی هستند. در ادامه 6 کاری که نباید با خودروهای اتوماتیک انجام دهید را آورده ایم.

مهمترین نکات در رانندگی با خودروهای اتوماتیک

گیربکس های اتوماتیک بهترین و پیشرفته ترین اختراعی بودند که بشر می توانست در زمینه تولید خودرو انجام دهد. گیربکس های اتوماتیک به واسطه ایمنی بالایی که برای خودرو فراهم می کنند قوانین بازی تولید خودرو را بطور کامل تغییر دادند.

خودورهای اتوماتیک در برابر گیربکس های دستی دارای مزایا و معایب مختلفی هستند. در برخی موارد ماشین اتوماتیک مزایایی عالی در برابر خودروهای دنده دستی دارد و گاهی نیز عملکرد ضعیفی از خود نشان می دهد. در ادامه رایج ترین خطاهایی که در برخورد با خودروهای اتوماتیک انجام می شود را بررسی می کنیم.

رانندگی با خودروی اتوماتیک

1-خودروهای اتوماتیک را در سرازیری خلاص نکنید

احتمالا دیده اید و یا خودتان هم تجربه کرده اید که در رانندگی با خودروهای دستی وقتی به سرازیری می رسید، ماشین را خلاص می کنید. در گیربکس های دستی این کار با افزایش شتاب همراه است اما در ماشین های اتوماتیک خلاف این موضوع اتفاق می افتد.

در خودروهایی که دارای گیربکس اتوماتیک هستند، مثلا جک اس 5 اتوماتیک، زمانی که در سرازیری خودرو را خلاص می کنید باعث از کار افتادن روغن گیربکس می شوید. بدین معنا که دیگر خبری از روغن برای روانکاری قطعات در گیربکس وجود ندارد.

برخی معتقدند که با خلاص کردن خودور در سراشیبی مصرف سوخت کاهش پیدا می کند که تقریبا صحیح است. اما در آن سوی قضیه هزینه های کلان تعمیر و نگهداری را به خود القا می کنند.

2- در حالت D به خودرو ساکن گاز درجا ندهید

در خودروهای دستی وقتی گاز درجا می دهید و راه می افتید، در اصلاح تیک آف کرده اید. این کار برای جوانان هیجان بالایی دارد و احتمالا در فیلم ها نیز نمونه آن را بسیار دیده اید. چنین کاری آسیب بسیار زیادی به گیربکس خودرو وارد کرده و تنها هزینه های تعمیر کلان را به شما تحمیل می کند.

در خودروهای اتوماتیک این آسیب به مراتب شدیدتر و با هزینه های بالاتری همراه است. وقتی درجا و در حالت D گیربکس های اتوماتیک گاز می دهید شوک بزرگی به خودرو وارد می شود و اصطکاک میان قطعات افزایش پیدا می کند. در نهایت نیز هزینه هایی سرسام آور برای تعمیرات به شما تحمیل می شود.

3-در حین حرکت وضعیت دنده را تغییر ندهید

اگر خودرو درحال حرکت است و وضعیت دنده را تغییر بدهید، قطعات متحرک موجود در گیربکس با سرعت بیشتری تغییر حالت می دهند. پس قطعات موجود در گیربکس اصطکاک بیشتری خواهند داشت و عمر مفید خودرو کاهش پیدا می کند.

برخی افراد برای متوقف کردن خودرو بدون استفاده از پدال ترمز دسته دنده را در حالت پارک قرار میدهند. برای نگه داشتن خودرو از سیستم ترمز کمکی استفاده کنید و سپس از دنده استفاده کنید. چنین کاری برای گیربکس اتوماتیک مضر است.

4-پشت چراغ قرمز خودرو را در حالت N قرار ندهید

برخی افراد به بهانه کاهش مصرف سوخت و کاهش استهلاک زمانی که پشت چراغ قرمز قرار می گیرند دنده خودرو اتوماتیک را در وضعیت N قرار می دهند. این مورد نیز یکی از کارهایی است که نباید با خودرو اتوماتیک انجام دهید و در طولانی مدت باعث آسیب های جدی در گیربکس خودرو می شود.

استفاده صحیح از حالت N در گیربکس اتوماتیک

بهترین عملکرد این است که از پدال ترمز استفاده کنید و خودرو را در وضعیت D قرار دهید. زمانی که گیربکس در حالت N قرار دارد و تصمیم به دنده دادن می گیرد، آسیب بیشتری به خودرو وارد می کنید.

5-پیش از توقف کامل خودرو را در وضعیت P قرار ندهید

وقتی دسته دنده در وضعیت P قرار دارد یک پین قفل کننده در داخل دنده به شفت خروجی گیربکس متصل می شود. چرخ ها هم نیز به این شفت متصل اند. لذا زمانی که خودرو را پیش از توقف کامل در وضعیت P قرار می دهید و یا به شیوه صحیح از این وضعیت خارج نمی کنید، احتمال شکستن پین افزایش پیدا می کند و در نتیجه آسیب هایی جدی به گیربکس وارد می شود.

در توقف کامل خودروی اتوماتیک را در وضعیت P قرار دهید

6-پیش از گرم شدن موتور، نیروی زیادی به گیربکس وارد نکنید

در گذشته و به خصوص در فصل های سرد و زمستانی، در هنگام روشن کردن خودرو چند دقیقه ای خودرو را به صورت ساکن روشن نگه میداشتند تا موتور گرم شود. توصیه متخصصین به حرکت آرام و با سرعت کم در فصل های سرد است تا موتور خودرو به شیوه صحیحی گرم شود.

در انواع ماشین های اتوماتیک نظیر هایما اس 7 فول آپشن، خودروهای جک اتوماتیک و به طور کلی تمام ماشین های اتوماتیک نیز توصیه به گرم شدن موتور با شیوه صحیح است. زمانی که موتور هنوز به اندازه کافی گرم نشده است و به خصوص در فصل های سرد سال نیروی زیادی به موتور وارد می کنید، در بازه ای نه چندان طولانی هزینه هایی بسیار زیاد به خود تحمیل می کنید.

پیش از گرم شدن خودرو زیاد گاز ندهید

در پایان نیز باید به این نکته توجه داشته باشید که روغن گیربکس جز بسیار مهمی در تمامی خودروها، دستی و یا اتوماتیک است. همیشه در بازه های مختلف روغن گیربکس را بررسی کرده و از میزان فشار و تمیز بودن روغن گیربکس اطمینان حاصل کنید.

گیربکس های اتوماتیک دارای چرخ دنده و قطعات متحرک بسیار بیشتری در مقایسه با گیربکس های دستی هستند. لذا با کمبود روغن و یا عدم استفاده از روغن مناسب اصطکاک قطعات رو به افزایش خواهد بود و در نهایت منجر به هزینه هایی سرسام آور می شوند.